Porc mijoté aux pommes de terre / Stewed pork with potatoes (土豆烧肉, tu dou shao rou)

Pour 3 personnes. / For 3 persons.

Préparation: 5 mns / Preparation time: 5 min

Cuisson: 45 mns / Baking time: 45 min

  • 300 g de porc / 300g of pork
  • 300 g de pommes de terre / 300g of potatoes
  • 2 c. à s. d’huile végétale (tournesol, colza, …) / 2 soup spoons of vegetable oil (sunflower, colza, …)
  • 2 c. à s. de sauce soja foncée / 2 soup spoons of dark soy sauce
  • 1 c. à c. de ciboulette et 1 c. à c. de gingembre haché séché  / 1 teaspoon of dry minced chive and 1 teaspoon of ginger
  • 1 c. à c. de sel et 1 c. à c. de poivre  / 1 teaspoon of salt and 1 teaspoon of  pepper
  1. Coupez le porc en tranches de 0.3 cm. / Chip the pork into slices of 0.3 cm.
  2. Dans une casserole, mettez l’huile. Chauffez-la à feu vif  pendant quelques secondes, puis ajoutez le porc. Baissez le feu vers moins vif (table à induction à 7). Remuez-les bien jusqu’à ce que la viande devienne blanche. / In a casserole, put in the oil. Heat it at strong fire for several seconds, then add the pork. Lower the fire (induction table at 7). Stir them well until the meat turns white.
  3. Ajoutez le gingembre, la ciboulette, la sauce soja foncée, le sel et le poivre. Couvrez-les avec de l’eau bouillante et remuez-les bien. Portez à ebullition. Couvrez la casserole et laissez mijoter pendant 25 mns à feu moyen (table à induction à 4 ou 5). / Add the ginger, the chive, the dark soy sauce, the salt and the pepper. Cover them with hot water and stir well. Heat them until boiling. Cover the casserole and stew them for 25 min at mild fire (induction table at 4 or 5).
  4. Entre temps, pelez les pommes de terre. Coupez-les en morceaux de 0.3 cm. / Meanwhile, peel the potatoes. Chip them into pieces of 0.3 cm.
  5. Ajoutez les pommes de terre. Rajoutez de l’eau bouillante jusqu’à ce qu’elle couvre les pommes de terre. Remuez-les bien. Portez à ebullition. Couvrez la casserole et laisser mijoter encore 15 mns à feu moyen (table à induction à 4 ou 5). Remuez-les une fois à mi-temps. / Add the potatoes. Re-add the hot water until it covers the potatoes. Stir them well. Heat them until boiling. Cover the casserole and stew them with another 15 min at mild fire (induction table at 4 or 5). Stir them once at half time.
  6. Servez chaud (avec du riz blanc). / Serve it hot (with white rice).

PS: Ce plat était le plat préféré de Zouzou pendant son enfance. Elle adorait en particulier le riz mélangé avec le bouillon. C’est un délice! / This recipe was the most favorite of Zouzou during her childhood. She adored in particularly the white rice mixed with the broth. That is a delight!

This entry was posted in déjeuner / lunch, dîner / diner, plat principal / main course, porc / pork. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s